İNGİLTEREDE İNŞAAT ŞİRKETİ KURULUŞU

İNGİLTEREDE İNŞAAT ŞİRKETİ KURULUŞU

 

Limitet Şirket Nedir?

Limitet şirket, kanunen ‘tüzel kişi’ olarak kabul edilen bir kuruluştur. Bu durum, şirketin kendi kimliğine sahip olması, sahibinden tamamen ayrı olması ve işlerini kendi adı altında yapması anlamına gelmektedir. İşletme, tıpkı gerçek bir insan gibi, para kazandığı takdirde vergi ödemek zorundadır, para kaybettiğinde ise borç sahibi olabilir.

 

Kurulum sürecinde size rehber olabilecek 10 adım:

1. Şirketinin adını belirle: Bir şirketi limitet şirket olarak tescil ederken, şirket adı olarak kullanılabilecek isimler açısından bazı sınırlamalar bulunur.

Şirket adı, bir başka kayıtlı şirketin adıyla aynı olamaz. Seçtiğiniz şirket adı, başka bir şirketin adına çok benziyorsa, size karşı bir şikayette bulunulması halinde şirket adını değiştirmeniz gerekebilir. Daha önce alınmış bir şirket adı seçmek, müşterilerinizde kafa karışıklığına sebep olabileceği gibi işinizi de etkileyeceğinden bu durum sizin açınızdan faydalı olmayacaktır. Seçtiğiniz ad, saldırgan olmamalı; hassas kelime veya ifadeler içermemeli ve izin verilmiş olmadığı sürece hükümet ya da yerel makamlarla ilgili bağlantılara gönderme yapıyor olmamalıdır.

2. Yönetici ve ortakları atama: Bir limitet şirketin, yasal olarak şirketi yönetmekten ve bunun yanı sıra raporların hazırlanması ve güncelliğinden sorumlu olan en az bir tane yöneticisi olmalıdır. Yöneticiler, 16 yaşında veya 16 yaşından büyük olmalıdır. Daha önce men edilmiş olan bir yönetici, yeni kurulmuş bir şirkette yönetici olarak görev alamaz. Yöneticilerin Birleşik Krallık’ta yaşıyor olması gerekmez ancak şirketin Birleşik Krallık’ta kayıtlı bir ofis adresi bulunmalıdır. Tüm yöneticilerin isim ve adresleri, “Companies House”’da çevrimiçi olarak halkın erişimine açıktır. Özel bir limitet şirket kuruyorsanız, bir şirket sekreterine ihtiyacınız olmayacaktır ancak bazı şirketler, şirket sekreterlerini, yöneticilerin birtakım sorumluluklarını üstlenmek amacıyla bulundurur.

Bir şirket sekreteri, yönetici olabilir. Ancak,

  • Şirketin hesap denetçisi,
  • Mahkeme izni olmadığı sürece ibra edilmemiş müflis,

olamaz.

3. Ortaklar ve Hisse Senetleri İhracı: Hisselerle sınırlı bir şirketin, yönetici olabilecek en az bir hissedarı bulunmalıdır. Tek hissedar sizseniz, şirketteki hisselerin %100’üne siz sahip olursunuz. Maksimum hissedar sayısı için öngörülen bir üst sınır bulunmamaktadır. Bireysel bir hissenin fiyatı, herhangi bir değerde olabilir. Şirketin kapatılması gerekiyorsa, hissedarlar, hisselerinin tamamını ödemelidir. Hissedarların yükümlülüğünü daha sınırlı bir hale getirmek için düşük bir hisse değeri belirlemeyi seçebilirsiniz. Toplam hisse miktarı sermayeye orantılı olarak bölündüğü sürece şirketteki diğer hissedarları da dahil edebilirsiniz. Oyların eşit olması durumunda, hisselerin başka bir kişiye satılması da iyi bir fikir olabilecektir. Bu yöntemle başka bir kişi eşitliği bozan oy haline gelirken, bir diğer kişi karar verebilir.

Bir şirketi tescil ettirdiğinizde, hisselerle ilgili bilgileri ortaya koyan bir sermaye beyanı sağlamanız gerekecektir.

Bu beyan,

 

Şirketin sermayesi, diğer bir ifade ile ‘şirketin sahip olduğu her tür hissenin sayısı ve türü ile bunların toplam değerini’,

 

“Aboneler” ya da “Üyeler” olarak adlandırdığımız tüm hissedarların isim ve adreslerini,

içermelidir.

4. Companies House’a Kaydet: Şirket ismi ve ilgili kişiler (yönetici, hissedar vb.) ile ilgili önemli kararları verdikten sonra, şirketinizi Companies House’a kaydettirmeniz gerekir. Bunu yapmak için, Companies House’ın çevrimiçi web sitesine erişim sağlayarak kurulum formu aracılığıyla gerekli tüm bilgileri göndermeniz ve yaklaşık 12 £ tutarında bir ücret ödemeniz gerekecektir.

Companies House, kayıt için yaptığınız başvuruyu inceleyecek ve seçtiğiniz ismin kullanılmaya uygun olup olmadığını değerlendirecektir. Ayrıca, sizden bir şirket müdürü veya şirket sekreteri atamanızı da talep edeceklerdir. Bunları sizin yerinize halletmesini bir muhasebeciden de isteyebilirsiniz.

5. Şirket Kuruluş ve Ortaklık Sözleşmeleri: Şirketinizi kaydettirirken, Companies House’a bir ‘şirket kuruluş sözleşmesi’ de sunmanız gerekecektir. Bu, herkese şirketi neden kurduğunuzu ve nasıl yönetmeyi planladığınızı gösteren bir belge niteliğinde olacaktır. Bir vergi uyuşmazlığının ortaya çıkması durumunda, bu belge, mahkemede olağanüstü bir hukuki önem taşıyabilir.

Eğer belgeyi kendiniz yazmayı tercih ediyorsanız, buradaki kilit nokta, belgeyi basit tutmak ve yalnızca ihtiyaç duyulan temel bilgilere yer vermektir:

 

  • Şirketinizin ne için kurulduğu,
  • Nasıl yönetmeyi amaçladığınız,

gibi.

Kuruluş Sözleşmenizi tamamlamadan önce muhasebecinize danışmanız her zaman tavsiye edilir.

6. Bir İş Hesabı Kurun: Bir limitet şirketin, işle ilgili tüm gelir ve giderler için kullanılan kendine ait bir ticari banka hesabı olmalıdır. Şirket tarafından elde edilen gelirler, şirketin banka hesabına ödenmelidir. Bunun yanında, şirkete ödeme yaparken, kendi adınız altına ödeme yapamazsınız.

Bir ticari banka hesabına sahip olmak, hesapları yönetirken ve vergi beyannamelerini doldururken işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Kişisel hesabınız ve iş hesabınızın ayrı tutulması, gelir ve giderlerinizi daha net yönetmenizi sağlar. Aynı zamanda HMRC de (İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi) bir soruşturma gerçekleştirmesi durumunda, fonlarınızı bu şekilde yönetiyor olmanızı bekler.

Bir ticari banka hesabının oluşturulması bankaya bağlı olarak, birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilir. En iyi bankayı bulmak için kapsamlı bir araştırma yapın, bu sayede en iyi fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

7. Kurumlar Vergisi Kaydı: Şirketinizi Companies House’a kaydettirdikten sonra, şirketinizin işe başlamasının ardından 3 ay içinde Kurumlar Vergisi için de kayıt ettirmeniz gerekir. Alım, satım, mülk kiralama ve işçi istihdamı da bu süre kapsamındadır. Üç aylık süreler içinde kayıt yaptırılmaması, para cezasına yol açabilir.

Online kayıt yaptırmak için şirketinizin 10 haneli Kişisel Vergi Mükellefi Referansına (UTR) ihtiyacınız olacaktır. Bu referans, şirket kurulduktan birkaç gün sonra, şirket adresinize HMRC tarafından gönderilecektir.

8. KDV için Kayıt: KDV, Birleşik Krallık’ta birçok mal ve hizmetten alınmakta olan bir vergidir ve şu anda ‘standart’ oran %20’dir. İşletmenizin geçmiş 12 aylık cirosu, mevcut KDV eşik düzeyini aşıyorsa (güncel olarak 1 Nisan 2017’den itibaren 85,000 £) bu halde şirketinizin KDV için kayıt yaptırması gerekecektir.

Eğer önünüzdeki 30 gün içerisinde cironuzun eşik düzeyini aşması bekleniyorsa, bu halde de şirketinizin KDV için kayıt yaptırması gerekir. Cironuzun eşik düzeyini aşmadığı veya önünüzdeki 30 gün içerisinde aşmasını beklemediğiniz durumda da KDV için kayıt yaptırmayı tercih edebilirsiniz.

Limitet şirket yöneten çoğu müteahhit, KDV için kayıt yaptırmıştır. KDV’ye kayıtlı olmak sadece profesyonel bir izlenim yaratmakla kalmaz, aynı zamanda yükümlü olduğunuz KDV’yi geri almanızı da sağlar.

 

KDV için buradan online kayıt yaptırabilirsiniz: https://www.gov.uk/register-for-vat

9. İnşaat Sektörü Programı (CONSTRUCTION INDUSTRY SCHEME-CIS): İnşaat sektörü programı, belirli türdeki inşaat işleri ile ilgili ödemelerden vergi kesintisi yapılmasını içeren bir vergi indirimi programıdır. CIS, kalıcı veya geçici binalara yönelik inşaat işlerinin yanı sıra, yollar ve köprüler gibi inşaat mühendisliği işlerini de kapsamaktadır.

İnşaat sektöründe taşeron veya mühendis olarak çalışmaktaysanız, İnşaat Sektörü Programı (CIS) için HMRC’ye kayıt olmanız gerekecektir.

Program, müteahhitlerin, taşeronların ücretinden bir miktar kesmesi ve bunu HMRC’ye aktarması şeklinde işler. Kesintiler, taşeronun vergi ve ulusal sigortasına yönelik avans ödemeleri olarak sayılır.

Peşin ödeme yapmak istemiyorsanız, CIS’e kaydolduğunuzda brüt ödeme statüsü için başvuruda bulunabilirsiniz.

Kayıt yaptırmak müteahhitler için zorunludur, taşeronlar için ise bu konuda herhangi bir zorunluluk yoktur; ancak taşeronlar kayıt yapılmadığı takdirde daha yüksek oranda ulusal sigorta ödemek zorunda kalacaktır.

CIS’e Nasıl Kaydolunur? İnşaat Sektörü Programına (CIS) kaydolmak için şunlara ihtiyacınız olacaktır:

  • Yasal ticari adınız,
  • Ulusal sigorta numaranız,
  • İşletmeniz için kişisel vergi mükellefi referans numarası (UTR)
  • KDV’ye kayıtlı iseniz KDV sicil numaranız

Taşeron ve CIS Yüklenicisi iseniz (inşaat işlerini yapmaları için taşeronlara ödeme yapıyorsanız), her ikisi için de CIS’e kaydolmanız gerekecektir.

 

Online kayıt formları ve prosedüre buradan erişebilirsiniz: https://www.gov.uk/what-you-must-do-as-a-cis-subcontractor/how-to-register

EV TADİLATI – “İMAR İZNİNE İHTİYACIM VAR MI?”

İmar iznine başvurmanıza gerek kalmadan, belirli çalışma türlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu hallere, “izin verilen geliştirme hakları” denilmektedir. Bu haklar, yerel yönetim tarafından değil, hükümet tarafından verilen genel bir imar izninden kaynaklanmaktadır. Konutlara yönelik birçok ortak proje için geçerli olan izin verilen geliştirme haklarının; apartman daireleri, dubleks daireleri ve diğer binaları kapsamadığını da unutmamak gerekir. Benzer şekilde, ticari mülklerin, konutlardan farklı izin verilen geliştirme hakları vardır.

Ülkenin ‘belirlenmiş alanlar’ olarak bilinen bazı bölgelerinde, genellikle izin verilen imar hakları daha kısıtlıdır.

Örmeğin, eğer bu bölgelerde yaşıyorsanız:

  • Koruma alanı,
  • Milli park,
  • Doğal güzelliğe sahip önde gelen ulusal alanlar,
  • Dünya mirası sit alanı,
  • Norfolk ya da Suffolk nehirleri.

Diğer alanlarda, başvuru gerektirmeyen belirli çalışma türleri için imar izni başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Mülkün, koruma altına alınmış bir yapı olması halinde de farklı gereklilikler mevcuttur. Genellikle, herhangi bir çalışmaya başlanmadan önce yerel İmar ve İskan Müdürlüğü ile iletişime geçmeniz ve tasarılarınız üzerinde müzakere etmeniz tavsiye edilir. Bunun sebebi, neden geliştirme izni verilmeyebileceği ve imar izni başvurusunda bulunmanız gerekip gerekmediği konusunda sizi bilgilendirebilecek olmalarıdır.

İzin verilen geliştirme hakları, Meclis tarafından verilen bir tür genel imar iznidir. Eğer gerçekleştireceğiniz proje belirli kısıtlamalar dahilinde ise, bu durumda imar izni başvurusu yapmamanız mümkün olabilir. İzinli imar, sadece müstakil evler ve müştemilatlar bakımından geçerlidir, apartman daireleri ve dubleks daireler ise asla bu kapsamda olamazlar; ayrıca, koruma altına alınmış bir konut veya koruma alanında yaşıyorsanız da bazı istisnalar söz konusu olabilir. Geçmişte, bina inşaatı işi yaptırmışsanız, izin verilen geliştirme haklarının bir kısmını veya tamamını zaten kullanmış olabilirsiniz. Tıpkı imar izni gibi, izin verilen geliştirme de yerel İmar ve İskan Müdürlüğü tarafından düzenlenir.

Tek katlı eklentiniz veya sera, kış bahçesi gibi yerler, aşağıdaki özelliklere sahip olduğu takdirde izin verilen geliştirme hakkı kapsamında olacaktır:

  • Otoyola bakmadığı sürece evin yan tarafında yer alması veya evin ön değil de arka tarafında yer alması,
  • Mevcut evin arka duvarını, bitişik nizamda ev söz konusu olması durumunda 3 metre; müstakil ev olması durumunda 4 metre aşmaması,
  • Mevcut ev yapısına benzer yapı malzemelerinin kullanılması,
  • Orijinal evin arazisinin %50’sinden daha azını kaplaması, (Orijinal ev, mülkün inşa edildiği zamanı ya da 1948’ten önce inşa edilmişse 1 Temmuz 1948’deki halini ifade eder.)
  • Eğer bir yan uzantı orijinal evin genişliğinin %50’sinden az ise,
  • Yüksekliği 4 metreden; parsel sınırının 2 metre yakınında olması durumunda ise 3 metreden azsa,
  • Mevcut yapıdan daha yüksek olmayan saçak ve mahyaya sahipse,
  • Çatı katı odanız, aşağıdaki özelliklere sahipse izin verilen geliştirme hakları kapsamında olursunuz:
  • Teraslı bir ev için 40 metreküpten az; müstakil veya yarı müstakil bir ev için 50 metreküpten az olacak şekilde eklenti yapılması,
  • Mevcut ev yapısına benzer yapı malzemelerinin kullanılması,
  • Mevcut çatının en yüksek kısmına eşit veya en yüksek kısmından daha alçakta olması,
  • Çatı duvarının, mevcut duvar yüzeyinden en az 20 santimetre geriye yerleştirilmesi,
  • Zemin seviyesinden 1,7 metreden daha az yükseklikte açılmayan pencereler kullanılması,
  • Yan camlarda buzlu cam kullanılması,

Eğer sundurmanız aşağıdaki özelliklere sahipse, izin verilen geliştirme hakları kapsamında olursunuz:

  • Toplam zemin alanı, 3 metreden daha az yer kaplıyorsa,
  • En yüksek noktası 3 metreden daha düşükse,
  • Yola açılan parsel sınırının 2 metre yakınında yer almıyorsa,
  • Hangi inşaat işleri izin verilen geliştirme hakları kapsamında değildir?
  • Balkonlar
  • Verandalar
  • Kabarık platformlar
  • Arka sınırı 7 metrelik mesafede olan yan uzantılar
  • Saçak yüksekliği 3 metreden fazla olan sınıra 2 metrelik mesafedeki eklentiler
  • Orijinal evin etrafındaki orijinal arazinin %50’sini aşan eklentiler
  • Orijinal evin yüksekliğinden daha yüksek olan bir çatı katının saçakları ve mahyası
  • 4 metreden uzun veya orijinal evin genişliğinin %50’sini aşan eklentiler
  • Evin ön tarafındaki uzantılar
  • Seçili araziler üzerindeki yan uzantılar
  • Zemin katın üzerinde bulunan net camlı pencereler,
  • Zeminden 1,7 metreden daha az yükseklikte konumlandırıldığında açılabilen çatı pencereleri

10. YASAL GELİŞİM SERTİFİKASI NEDİR?: Projenizle ilgili olarak verilen geliştirme iznini düzenleyen yasa hükmü net değilse veya bölgenizde koşullu olarak yürürlükten kalkmışsa bir yasal geliştirme sertifikası için başvuruda bulunmanız ve hatta imar başvurusu yapmanız gerekebilir. Ancak, herkese izin verilen geliştirme haklarını kullanmasını tavsiye ediyoruz. Yukarda bahsettiğimiz bu sürecin izlenilmesi, geçmiş, mevcut veya gelecekteki inşaat çalışmalarınızın kuralına uygun şekilde yapılmasını sağlar ve mülkünüzü satmak istediğiniz zaman menfaatlerinizi korur. Başvuru süreci, imar başvurusuna benzerdir.

Başvuru yaparken sağlamanız gerekenler şunlardır:

  • Bir başvuru formu
  • Başvuruda yer alan bilgileri doğrulayan kanıtlar – bu kanıtlar, mimari plan ve görünüşleri de kapsar
  • Alan konum planı
  • Ücret